Sådan sorterer du plastikaffald

Her er det, du skal vide, når du skal af med brugt plastik.

Brug produktet, til det er slidt op

Produkter, som er helt eller delvist fremstillet af plastik, er ofte beregnet til at blive brugt flere gange. Det er miljømæssigt bedst at bruge det så mange gange som muligt, inden det smides ud.

Når du er færdig med at bruge et produkt, bør du overveje, om det kan genbruges af andre, ellers skal det sorteres til genanvendelse.

Kommunal affaldsindsamling

Det er op til den enkelte kommune, hvordan de organiserer deres affaldsindsamling. Du har pligt til at følge din kommunes retningslinjer. Det er altså ikke muligt at sortere i andre fraktioner end dem, din kommune indsamler, enten ved din bolig eller på genbrugsstationen.

Nogle kommuner indsamler plastik som en separat fraktion, mens andre indsamler det sammen med papir, pap, glas eller metal.

Hård eller blød plastik?

Hård og blød plastik skal sorteres i henhold til affaldsfraktionerne. Kontakt din kommune, hvis du er i tvivl.

  • Blød plastik
    F.eks. bæreposer, bobleplast, plastik wrap
  • Hård plastik
    F.eks. plastikdunke, plastikflasker, havemøbler i plast, kødbakker

Hvor ren skal plastikken, der sorteres til genanvendelse, være?

Plastikemballage, der sorteres til genanvendelse, skal være tømt for indhold. Brug kun vand til at skylle emballagen med, hvis det er nødvendigt. 

Du kan finde mere information og vejledning om sortering på Miljøstyrelsens hjemmeside og din kommunes hjemmeside. Se Miljøstyrelsens video om sortering af husholdningsaffald her: