Nogle gange er legetøjet primært lavet af plastik – det gælder fx bondegårdsfigurer, legemad og skovle og river til sandkasser. Andre gange indgår plast i højere eller mindre grad sammen med andre materialer – fx i dukker af tekstil, hvor hovedet er af plastik, i legetøjsbiler af metal med plasthjul eller i elektronisk legetøj til små børn.
Der kan være tilsat forskellige stoffer til plastikken for at give den rigtig farve eller egenskab.
Svanemærket sikrer at legetøjet ikke indeholder sundheds- og miljøskadelige stoffer
Når du vælger svanemærket plastiklegetøj, lever det op til mærkets skrappe krav til miljø og sundhed. Det betyder bl.a. at legetøjet ikke indeholder ftalater, stoffer på EU’s liste over stoffer, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende og tungmetaller og parfume
Når du køber og efterspørger miljømærkede varer og ydelser sender du et klart signal til producenterne om at udvikle produkter, der lever op til mærkernes høje miljøkrav. På den måde kan du skubbe på og være med til at skaffe flere typer af miljøvenligt legetøj på hylderne.
Gammelt plastiklegetøj fra da far og mor var børn
Gammelt legetøj af plastik, der er fra før 2007, bør kasseres. Indtil 2007 var det nemlig tilladt at bruge ftalater i legetøj.