Miljøstyrelsens koncept har fokus på take away-affald og brugere af take away. For at skabe et balanceret billede af adfærden, inkluderes stedet hvor affaldet henkastes, gennem samarbejde med 11 kommuner og take away-leverandører. Dette samarbejde er vigtigt, fordi kommunerne og take away-leverandørerne kan kommunikere indsatsen til borgerne og forbrugerne de steder hvor de er. Disse såkaldte kontaktpunkter udgør en samlet brugerrejse.
Konceptet bygger på den grundlæggende indsigt, at de fleste ikke mener, at det er okay at smide affald i naturen. Alligevel sker det.
For at finde ud af hvad det er, der ligger til grund for, at folk smider affald, er Miljøstyrelsens koncept udviklet på baggrund af videns- og dataindsamling fra forskellige kilder, på forskellige lokationer og ved brug af forskellige metoder. Er det fx uopmærksomhed der er barrieren? Besvær? Eller en såkaldt moralsk frakobling hvor man retfærdiggør at smide affald i naturen, fordi andre har ansvaret for at rydde op, fx driftsmedarbejderen i kommunen?
For at få svar på disse spørgsmål, er der udført:
- Desk-research (litteraturstudie)
- Observationsstudier (walk alongs med driftsmedarbejdere)
- Ekspertinterviews med CSR-ansvarlige i take away-branchen
- Spørgeskemaundersøgelse med 2.200 respondenter
De forskellige metoder er udvalgt for, at kunne give et mere nuanceret svar på årsager til, at der bliver smidt affald og for at kunne ændre på adfærden.