Al termoplastik, dvs. plastik, der kan smeltes igen, som f.eks. plastik til emballage, kan principielt genanvendes. Det kræver blot, at det kan sorteres ud og inddeles efter, hvilken type plastik der er tale om. Et godt eksempel på høj grad af genanvendelse er pantflasker. I Danmark så vi i 2019, at 92 % af alle pantflasker og –dåser blev indsamlet til genanvendelse (Kilde: Dansk retursystem).
Dog findes der f.eks. kompositmaterialer, hvor forskellige materialer som f.eks. plastik, papir og metal er smeltet eller limet sammen. Denne sammensætning af materialer gør det meget svært at genanvende, da det kræver, at materialerne skilles ad og sorteres fra hinanden.
Visse farver kan også give problemer, idet mange sorteringsanlæg ikke kan "se" og derved udsortere sorte plastikprodukter, som f.eks. sorte kødbakker eller urtepotter. Teknologien til at sortere plastikmaterialerne bliver dog hele tiden bedre.
Der findes også bestemte typer af plastik som f.eks. hærdeplastik, som vi i dag ikke kan genanvende eller har meget svært ved at genanvende. Dog arbejdes der hele tiden på nye teknologier til at løse disse problemer.
I EU lægges der stort pres på, at genanvendelsen af plastik skal stige kraftigt i hele EU. Der er sat mål om, at alle lande i EU skal genanvende minimum 50 % af al plastikemballage i 2025.