Drikke- og grundvand
Vores drikkevand er noget særligt, fordi vi drikker grundvand i Danmark. I resten af verden drikker man langt de fleste steder vand fra søer, floder og andet overfladevand, som kan være udsat for tilførsel af mikroplastik fra luften og fra nedbør. Derfor er der heller ikke nødvendigvis mikroplastik i dansk drikkevand, selvom det findes i andre lande.
Grundvandet består af regnvand, der siver ned igennem jorden over en periode på ca. 20-40 år. Jordlagene virker som et filter, der giver grundvandet en naturlig beskyttelse mod forurening – også fra mikroplastik. Om det er muligt, at der alligevel kan sive mikroplastik ned, ved vi ikke præcist endnu.
Miljøstyrelsen har bedt DTU undersøge potentialet for, om mikroplastik kan forurene grundvandet under danske forhold. Resultaterne af denne undersøgelse er samlet i et notat:
Mikroplastik i grundvand – En vurdering af potentialet for forekomst af mikroplastik i dansk grundvand
Usikker målemetode
Miljøstyrelsen har ikke foretaget større undersøgelser af mikroplastik i drikkevandet, fordi det efter vores vurdering ikke har været muligt at gøre præcist og pålideligt. Sammen med Aarhus Universitet har Miljøstyrelsen dog udviklet et forslag til en ny og mere pålidelig målemetode, som kan bruges til at undersøge det danske drikkevand for mikroplastik:
Forslag til målemetode til brug for undersøgelser af mikroplastik i taphanevand
Organismer
Potentielt skadelige virkninger for organismer ifm. indtagelse af mikroplastik:
- Fysiske effekter
Hvis små organismer erstatter den føde, de ellers skulle have haft, med mikroplastik. Eller hvis mikroplastik sætter sig som fremmedlegemer i organismerne og er årsag til skadelige effekter (fx betændelseslignende tilstande i kroppen).
- Forgiftning, direkte
Normalt er plastik rimeligt ufarligt at indtage, men i teorien kan den frigive stoffer, der er giftige for organismerne.
- Forgiftning, indirekte
Mikroplastik kan teoretisk set optage forureningsstoffer fra miljøet, som kan blive frigivet igen i de organismer, de ender i.
Man har set indikationer på alle tre effekter i laboratorieforsøg, men da der blandt andet ofte anvendes høje koncentrationer sammenlignet med virkeligheden, er det usikkert, om de observerede effekter også forekommer i miljøet.
DTU-Aqua i Danmark har undersøgt indholdet i maver fra fuglen mallemuk og fiskene torsk, sild og hvilling. Der blev fundet mikroplast i 23-30 % af de undersøgte fiskemaver. Det vides dog ikke, om skadelige stoffer fundet i fiskene er optaget via plast eller direkte fra omgivelserne eller gennem føden. Ifølge DTU-Aquas undersøgelser har mængden af mikroplast i fisk i Østersøen har været konstant de sidste 30 år, hvilket slet ikke afspejler stigningen i plastikforbruget.
Læs rapporten 'Analyse af mikroplast i torske- og sildemaver' udarbejdet af DTU Aqua for Miljøstyrelsen på mst.dk
Læs rapporten 'Analyse af marint affald i sild og hvilling fra det nordlige Storebælt' udarbejdet af DTU Aqua på Miljøstyrelsen på dtu.dk
Læs nyheden 'Forekomsten af mikroplast i Østersøen er ikke steget i 30 år' på aqua.dtu.dk