Slut med gratis bæreposer

Fra 1. januar 2021 har du skulle betale mindst fire kroner for en almindelig bærepose

Nu er det en endnu bedre idé at genbruge sin bærepose. Fra årsskiftet 2021 har det nemlig kostet mindst fire kroner, hvis man vil købe en almindelig bærepose til sine indkøb.

En ændring i miljøbeskyttelsesloven betyder, at for eksempel supermarkeder, tøjbutikker og byggemarkeder ikke må udlevere gratis plastikbæreposer til kunderne. Formålet er at fremme genbrug af bæreposer.

Forbuddet mod gratis udlevering omfatter ikke kun plastikbæreposer, men også alle andre typer bæreposer med hank, herunder også bæreposer af papir eller tekstil.

Ud over minimumsprisen på almindelige bæreposer bliver det fra 2021 helt forbudt at udlevere de tynde plastikbæreposer, som typisk bruges til takeaway. Tynde plastikbæreposer må altså hverken udleveres gratis eller mod betaling.

De meget tynde plastikposer uden hank, der blandt andet anvendes til fødevarer af hensyn til hygiejne og forebyggelse af madspil, er undtaget fra forbuddet.

Du kan læse nærmere om de nye regler i miljøbeskyttelsesloven og emballagebekendtgørelsen via følgende links:

Herudover kan du nedenfor se hvilke bæreposer, der er omfattet af henholdsvis forbuddet mod gratis udlevering og totalforbuddet.

Bæreposer omfattet af forbud mod gratis udlevering

Fra 1. januar 2021 må følgende bæreposer ikke udleveres gratis på salgssteder for varer eller produkter:

  • Bæreposer af plastik med hank, der er tykkere end 30 mikrometer (f.eks. almindelige bæreposer i supermarkeder)
  • Bæreposer af plastik uden hank, der er tykkere end 30 mikrometer
  • Bæreposer med hank af andre materialer end plastik

Bæreposer omfattet af et totalforbud mod udlevering

Fra 1. januar 2021 må følgende tynde plastikbæreposer hverken udleveres gratis eller mod betaling på salgssteder for varer eller produkter:

  • Bæreposer af plastik med hank, der er tyndere end 30 mikrometer (f.eks. knitreposer)
  • Bæreposer af plastik uden hank, der er tyndere end 30 mikrometer (f.eks. afrivningsposer)

Undtaget fra totalforbuddet er dog bæreposer af plastik uden hank, der er tyndere end 15 mikrometer. Disse poser er undtaget, idet poserne er nødvendige til fødevarer af hensyn til hygiejne og forebyggelse af madspil (typisk til frugt og grønt i supermarkeder).

Modtag nyheder om plastik